Pedagoginen osaaminen I

Pedagoginen osaaminen 1 (5 op) osaamistavoitteet:

1. Tiedät opetuksen ja ohjauksen suunnittelua ohjaavat asiakirjat.
2. Ymmärrät ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen ohjauksen käytänteitä ja ohjausmuotoja.
3. Ymmärrät oppimisprosessin merkityksen pedagogisesti perustellun opetuksen ja ohjauksen suunnittelussa.
4. Ymmärrät arvioinnin tehtävät ja tavoitteet oppimisprosessissa.
5. Ymmärrät ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen arviointia koskevat määräykset, ohjeet ja käytännöt.

...



Tässä blogitekstissä osoitan osaamista tavoitteeseen 2. ammatillisen koulutuksen ohjauksen käytänteistä ja ohjausmuodoista.

Olen työskennellyt ammatillisessa koulutuksessa hoitotyön opettajana. Ohjaus käytänteissä ja ohjausmuodoissa on eroja eri aloilla, mutta jokaisessa ammatillisessa koulutuksessa tulisi olla ohjaussuunnitelma, joka on tehty opetushallituksen ohjeistuksen mukaan koulutukseen sopivaksi. Opettaessani tulevia lähihoitajia olen ohjannut heitä monenlaisissa tilanteissa. Ohjaustilanteita on ollut teoriaopinnoissa, joissa olen esimerkiksi ohjannut heitä ammatilliseen käyttäytymiseen. Tällaisia tilanteita on ollut muun muassa oikeanlainen pukeutuminen, hygienia-asiat ja kielenkäyttö. Erityisesti juuri perusopetuksesta päässeet nuoret tarvitsevat paljon ohjausta ammatilliseen kasvuun. Ohjaustilanteita on tullut myös opiskelijan työssäoppimispaikoilla. Työssäoppimispaikoilla olemme opiskelijan kanssa keskustelleet tavoitteista ja näyttösuunnitelmista sekä työvuoroista. Ohjaustilanteet ovat voineet myös liittyä ongelmienratkaisuihin, kuten opiskelijan sairauslomaan ja näyttöjen hylkäämiseen.

Ohjaustilanteita on tullut myös opiskelijan oppimisvaikeuteen liittyen, kuten lukivaikeus. Tällöin olemme esimerkiksi yhdessä erityisopettajan ja opiskelijan kanssa miettineet vaihtoehtoja kurssin suorittamiseen. Erilaiset opiskelijoiden käytösongelmat ovat olleet myös ohjaustilanteiden kohteena. Ammatillisessa koulutuksessa toimii opiskelijahuolto ja oppilaan ohjaus. Joskus olen ohjannut opiskelijoita opon juttusille tai kuraattorille.  Ammatillisessa koulutuksessa toimii myös opiskeluhuoltotyöryhmä, johon opiskelijan voi myös ohjata. Työskennellessäni kouluterveydenhoitajana perusopetuksen puolella osallistuin oppilashuoltoryhmiin terveydenhoitajan roolissa, missä oli yleensä paikalla kuraattori, opo, terveydenhoitaja, erityisopettaja, rehtori ja mahdollisesti oppilas vanhemman kanssa. Oppilashuoltoryhmissä pureuduimme oppilaan ongelmaan ja yritimme löytää siihen ratkaisua.

Ohjaustilanteet ovat itsellekin aina oppimistilanne. Jokainen ohjaustilanne on ainutlaatuinen. Se mikä on sopinut toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Ajattelisin, että tämä onkin sen ohjaustilanteen haaste. Mielestäni ohjaustilanteessa on tärkeää, että löydetään ratkaisu asialle ja että opiskelija  myös itse on motivoitunut ja ymmärtänyt ohjattavan asian. Haasteellista ohjauksessa on, kuinka saada opiskelija motivoitumaan ja sitoutumaan ohjaukseen. Etenkin, jos ohjaustilanteet tapahtuvat suuremmissa ryhmissä, kuinka varmistetaan se, että ohjaus on ollut vaikuttavaa. Ohjaustilanteiden myötä olen oppinut, että hyvällä vuorovaikutuksella saadaan jo paljon aikaan.


Osaamistavoitteet 1,3,4 ja 5 osaamiseni on tunnustettu opetustyökokemukseni perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomenna se alkaa! Nimittäin opetusharjoittelu. Nyt on suunnitelmat tehty koko opetusharjoitteluun ja mielenkiinnolla odotan ensi viikkoa....