Turvallisuusosaaminen

Turvallisuusosaaminen (2 op) osaamistavoitteet:


20. Otat opetuksen ja ohjauksen suunnittelussa huomioon opiskelijan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen turvallisuuden.
21. Opetat, ohjaat ja arvioit opiskelijan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen turvallisuuden huomioon ottaen

...

Osoitan osaamista tavoitteeseen 20. ja 21.




Käsitteet:




Fyysinen turvallisuus:



Fyysisellä turvallisuudella tarkoitetaan sitä, että koulurakennus, opetustilat ja ulkotilat ovat turvallisia, toimivia ja ergonomisia sekä esteettömiä. (Oph 2018) Yleensä on hyvä olla yhteydessä kiinteistöhuoltoon tai talonmieheen, mikäli huomaa turvallisuudessa tai laitteiden toimivuudessa jotain ongelmaa. Lukitusjärjestelmät ja kulunvalvonta ovat myös fyysiseen turvallisuuteen liittyviä asioita eli opettajana minun tulee huolehtia, että lukitsen ovet ohjeiden mukaan.



Fyysiseen turvallisuuteen kuuluu myös riittävä ilmanvaihto, lämpö, ääniympäristö ja valaistus. (OPH 2018). Jos huomaan koulurakennuksessa lämmöntuotannossa ongelmia, minun tulee välittää tieto asiasta sitä hoitavalle taholle. Esimerkiksi talvella opetustiloissa voi olla kylmä. Riittävään valaistukseen tulee kiinnittää myös huomiota, jotta opiskelijat näkevät riittävästi. On hyvä myös huomioida, että ei ole välttämättä paras ratkaisu pitää kaikkia valoja opetustilassa päällä, vaan osa valoista voi olla pois. Nykyään opetustiloissa on yleensä koneelliset ilmanvaihdot, mutta taukojen yhteydessä on hyvä vähän tuulettaa luokkatilaa ja opiskelijoita on hyvä pyytää myös käymään opetustilasta taukojen aikana pois. Nykyään on paljon keskusteltu koulurakennusten sisäilmaongelmista, niin ne ovat yksi fyysiseen turvallisuuteen liittyvä asia, joka tulee huomioida.



Fyysiseen turvallisuuteen kuuluu palo- ja poistumisturvallisuus sekä häiriötilanteissa toimiminen. (OPH 2018.) Tämä on tärkeä osa-alue ottaa huomioon, etenkin kun menee opettajaksi uuteen paikkaan. On hyvä selvittää oppilaitoksen palo- ja pelastussuunnitelma. Oppilaitoksissa harjoitellaan säännöllisesti palo- ja pelastustilanteita. Olen itse ollut mukana tällaisessa harjoituksessa, jossa meidän piti pelastautua luokkatilaan.



Fyysiseen turvallisuuteen sisältyy myös hygienia ja tilojen siivottavuus. (OPH 2018) Oma alani on sosiaali- ja terveysala ja näkisin tämän hyvin tärkeänä osa-alueena koulurakennuksessa, jossa opetetaan tulevia hoitoalan ihmisiä. On tärkeää, että tilat ovat hygieeniset, koska näin voidaan ehkäistä erilaisten tautien leviäminen, joka liittyy myös fyysiseen turvallisuuteen.


Kalusteiden, varusteiden ja irtaimiston standardinmukaisuus ja turvallisuus sisältyy fyysiseen turvallisuuteen (OPH 2018). Hoitoalan opetuksessa tämä osa-alue on tärkeää, sillä esimerkiksi hoitotyön opetuksessa voi olla käytössä erilaisia hoitotyön laitteita, joiden toimintaan tulee kiinnittää huomiota säännöllisesti.


Psyykkinen turvallisuus:

Psyykkiseen turvallisuuteen sisältyy kannustava ja hyvä ilmapiiri. (AVI 2016) Opettaessani minun tulisi pyrkiä luomaan opiskelijoiden keskuuteen hyvää ja avointa ilmapiiriä. Ajattelisin, että opettajana voin käyttää erilaisia ryhmäytymisen keinoja kannustavan ja positiivisen ilmapiirin luomiseen.

Psyykkiseen turvallisuuteen kuuluu myös kunnioittaminen ja kuuntelu. (AVI 2016) Opettajana minun on tärkeää kunnioittaa opiskelijoita. Hoitotyön opetuksessa useasti opiskelijat harjoittelevat esimerkiksi pistämistä toisilleen. Tällaisissa tilanteissa voi tulla eteen, että opiskelija ei halua häntä pistettävän, joten silloin on tärkeää kunnioittaa opiskelijan päätöstä. Opiskeluaikana opiskelijoilla voi olla paljon huolenaiheita, voi olla paljon tekemättömiä opiskelutehtäviä, huolia parisuhteessa tai perheen kanssa. Tällöin on tärkeää kuunnella opiskelijaa ja tarvittaessa ohjata häntä opiskeluhuollon piiriin kuten terveydenhoitajalle, kuraattorille tai opolle.


Sosiaalinen turvallisuus:

Sosiaaliseen turvallisuuteen kuuluu ryhmän yhteisöllisyys ja me-hengen luominen. (AVI 2016). Opettajana voin pyrkiä edistämään luokan hyvää henkeä esimerkiksi erilaisilla pedagogisilla ratkaisuilla. On tärkeää, että luokassa saadaan hyvä yhteisöllinen ajattelutapa. Tämä voi auttaa myös opiskelijoiden motivaatioon.

Sosiaaliseen turvallisuuteen liittyy myös kiusaamattomuus. (AVI 2016) Opettajan on hyvä seurata opiskeluryhmien toimintaa. Jos siellä esiintyy kiusaamista tai syrjimistä, niin siihen tulisi puuttua. Kiusaamistilanteisiin on kehitetty erilaisia työmalleja, kuten kiva-koulu ja verso. Näitä malleja voi hyödyntää oppilaitoksessa, jotta sosiaalinen turvallisuus lisääntyy. Ajattelisin, että kiusaaminen on nykyään hyvin vaikea havaita, etenkin ammatillisessa oppilaitoksessa työskennellessä, kun opiskelijat ovat jo vanhempia. Kiusaaminen voi usein tapahtua somessa, josta opettajana et tiedä yhtään mitään, siihen on tällaisissa tilanteissa vaikea puuttua. Ajattelisin, että opettajana voin jollain tapaa ainakin syrjimistä ehkäistä pedagogisilla ratkaisuilla. Esimerkiksi, jos tehdään ryhmätöitä, niin ei anneta opiskelijoiden valita ryhmiä, vaan olisi hyvä käyttää ryhmien muodostamiseen jotain menetelmää.

Alaikäisten opiskelijoiden kanssa työskennellessä tulisi tehdä yhteistyötä myös vanhempien kanssa, koska se vaikuttaa myös sosiaaliseen turvallisuuteen. (AVI 2016) Omakohtainen kokemukseni on, että ammatillisessa koulutuksessa yhteistyö vanhempien kanssa on vähäisempää kuin esimerkiksi perusopetuksessa. Tässä voi olla syynä se, että vanhemmat antavat jo omille lapsilleen enemmän vastuuta huolehtia omista asioista, koska lähestyvät jo täysi-ikäisyyttä. Ajattelisin kuitenkin, että murrosikäinen nuori on haavoittuvassa iässä, joten välittävät ja huolehtivaiset aikuiset ovat tärkeitä tukipilareita.

Lähteet:




Lait ja dokumentit


Pelastuslaki

Tarkastelen pelastuslakia sosiaali- ja terveysalan opetuksen näkökulmasta. Opettajan työssä minun tulee huomioida ainakin 3 § yleinen toimintavelvollisuus. Tämä tarkoittaa, että huomattuani onnettomuus tai tulipalo, minun on välittömästi ryhdyttävä toimiin vaarassa olevien pelastamiseksi. Minun tulee tehdä hätäilmoitus ja omien kykyjen mukaan ryhtyä pelastustoimiin.

Opettajan työssä minun tulee huomioida myös 4 § huolellisuusvelvollisuus. Tämä tarkoittaa opettajan työssä, että täytyy olla huolellinen kaikissa toiminnoissaan, jotta vältytään onnettomuuksilta ja tulipalolta. On tärkeää, että koululla olisi esimerkiksi vastuuhenkilö pelastusasioissa, joka huolehtisi, että jokaisella opettajalla olisi ajanmukaiset tiedot asioista.

3 luku oikeastaan kokonaisuudessaan kuuluu toiminnanharjoittajalle eli oppilaitokselle. Oppilaitoksen tulee olla sellaisessa kunnossa, että se on paloturvallinen ja pelastustiet ovat avoimena. Opettaja voi ainoastaan omalla toiminnallaan huomauttaa, jos jokin asia on turvallisuuden näkökulmasta vialla, kuten uloskäytävät ovat tukittu.

Oppilaitosten tulee laatia pelastussuunnitelma ja sen laatiminen perustuu pelastuslakiin (379/2011) ja valtioneuvoston asetukseen pelastustoimesta (407/2011). Pelastussuunnitelmassa tulee olla seuraavat asiat selostettuna:
  • vaarojen ja riskien tunnistamisesta ja ehkäisemisestä
  • rakennuksen ja toiminnassa käytettävien tilojen turvallisuusjärjestelyistä
  • käyttäjille annettavista ohjeista onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä onnettomuus- ja vaaratilanteissa toimimiseksi
  • mahdollisista muista omatoimiseen varautumiseen liittyvistä toimenpiteistä.

Harjoittelupaikassa tutustuin heidän pelastussuunnitelmaan. Pelastussuunnitelmassa on kuvattu kaikki lain vaatimat asiat. Siellä oli kuvattuna:
·         vaaratilanteet ja niiden vaikutukset
·         toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi
·         poistumis- ja suojautumismahdollisuudet sekä sammutus- ja pelastustehtävien järjestelyt
·         turvallisuudesta vastaavat henkilöt ja turvallisuuskoulutus
·         turvallisuusmateriaali
·         ohjeet erilaisia onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteita varten

On tärkeää, oppilaitoksen pelastussuunnitelmaan perehtyy, kun menee opettajaksi uuteen paikkaan. Esimerkiksi jos olet opettamassa oppilaitoksessa ja yhtäkkiä tuleekin tilanne, että opiskelijoiden on poistuttava luokkatilasta. Tällöin opettajan tulee tietää, miten toimia. Harjoittelupaikan pelastussuunnitelmassa oli esimerkiksi kuvattuna tarkasti, miten pelastautumistilanteissa toimitaan ja minne kokoonnutaan. Siellä oli nimetyt henkilöt, jotka varmistavat että oppilaitos on tyhjillään.

Lähteet:


Työturvallisuuslaki

Tässä pohdin sosiaali- ja terveysalan opettamiseen liittyviä työturvallisuusasioita työturvallisuuslain pohjalta. Sosiaali- ja terveyspuolella työturvallisuus on tärkeässä asemassa ja sen huomioiminen opettajan työssä kuuluu niin opetukseen oppilaitoksessa, opiskelijoiden työssäoppimispaikoissa sekä kulkemisessa oppilaitoksen ja työssäoppimispaikkojen välillä. Työturvallisuusasiat on tärkeä tuoda esille myös opiskelijoille, koska heidän tulee omassa työskentelyssä työssäoppimispaikoissa kiinnittää näihin asioihin huomiota.

Opetukseen oppilaitoksessa sisältyy monia työturvallisuuteen liittyviä seikkoja. 18 § työntekijän yleiset velvollisuudet kuuluu opettajan työhön eli tulee noudattaa työnantajan antamia ohjeita työturvallisuudesta sekä edistettävä itse työturvallisuutta työpaikalla. 19 § vikojen ja puutteellisuuksien poistaminen ja niistä ilmoittaminen on tärkeää opettajan työssä. Opetustyössä tulee välittömästi ilmoittaa esimerkiksi luokkatilojen- tai laitteiden vioista työnantajalle. Jos huomaan esimerkiksi hoitotyöhön liittyvissä laitteissa tai koneissa vikaa, niin tulee ne välittömästi poistaa käytöstä. Tällä tavalla myös näytetään opiskelijoilla mallia siitä, miten käytännön työssä toimitaan, kun laitteissa ilmenee ongelmia.

Opetustilojen tulee olla turvallisia ja terveellisiä (32 §) sekä ilmanvaihdon riittävää (33 §). Luokkatilojen tulisi olla oppilasmäärään nähden oikeankokoisia eli kaikille tulisi olla istumapaikat (33 §) ja valaistuksen riittävää (34 §). Opettajana on hyvä huolehtia myös yleisestä siisteydestä ja järjestyksestä (36 §). On hyvä, että tavarat viedään takaisin niille tarkoitetuille paikoille, eikä jätetä esimerkiksi tukkimaan uloskäytäviä, koska ne vaarantavat hädän hetkellä kaikkien turvallisuuden.

Opettajan työssä on myös paljon näyttöpäätetyöskentelyä (26 §), joten se asia tulee huomioida työskennellessä ja tähän liittyy myös ergonomiset asiat. 24 § työpisteen ergonomia, työasennot ja työliikkeet tulee huomioida opetustyössä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että tuolit tulisi olla säädettäviä ja lisäksi opetuksen aikana olisi hyvä välillä vaihtaa työasentoja. Hoitotyön opetuksessa tulee lisäksi huomioida työasennot ja työliikkeet. Kun opiskelijoille opetetaan esimerkiksi potilaan vuoteeseen pesua, niin tässä tulee ottaa huomioon myös omat työskentelyasennot eli tulee olla sähköinen potilasvuode, jota voi siirrellä ja nostaa eri korkeudelle ja tarvittaessa käyttää erilaisia hoitotyön apuvälineitä.

Sosiaali- ja terveyspuolen opetuksessa tulee huomioida työvälineiden käyttö (21§). Esimerkiksi opetuksen aikana voidaan harjoitella pistämistä opiskelijoiden kanssa, jolloin ollaan tekemisissä neulojen kanssa ja tämä vaatii tarkkuutta työskentelyssä, jotta ei pääse tapaturmia syntymään.

Opetuksessa tulee aina huomioida myös väkivallan uhka (27 §) ja häirintä (28 §). Näihin asioihin liittyen opettajana on hyvä selvittää, kuinka toimitaan väkivaltatilanteissa oppilaitoksessa. Opettajana voi joutua häirinnänkohteeksi, tähän voi esimerkiksi vaikuttaa muuttamalla oma henkilökohtainen puhelinnumero salaiseksi. Häirintää voi tapahtua opetuksen aikana ja tähän opettajan pitää puuttua. Nykyään some on oiva paikka häirinnälle ja sitä voi olla opettajana vaikea havaita.

Opiskelijoiden työssäoppimispaikoissa tulee huomioida opettajana hygieniasyistä etenkin henkilösuojainten käyttö ja työvaatetus (20 §). Mikäli menee sellaiselle työpaikalle, jossa on jokin epidemia liikkeellä, on hyvä huolehtia omasta suojautumisesta. Työturvallisuuden näkökulmasta sosiaali- ja terveyspuolen opetustyössä on hyvä huomioida myös matkustaminen oppilaitoksen ja työpaikkojen välillä. Nykyään on hyvä suosia myös digivälineitä ohjausasioissa, mikä vähentää myös matkustamista ja lisää näin ollen työturvallisuutta.

Kun opettajana menee uuteen oppilaitokseen, on tärkeää, että työnantaja perehdyttää työntekijän työtilojen ja työvälineiden asianmukaiseen käyttämiseen. Myös opettajalla on velvollisuus ohjata opiskelijat turvalliseen työskentelyyn oppilaitoksessa.

Lähteet:

Työturvallisuuslaki. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738#L5P36. Viitattu 24.7.2018


Laadittavat suunnitelmat

Opetushallituksen sivuilta löytyi hyvä kuvio (ks. alla), jossa mielestäni hyvin ja selkeästi tulee esille turvallisuuden edistämiseen liittyvät lait, asiakirjat ja toimintaohjeet.



Opettajana on hyvä tietää, mitkä lait liittyvät turvallisuuteen, vaikka niiden tarkempaa sisältö ei tiedäkään, niin ne voi käydä tarkistamassa www.finlex.fi. Velvoittavat asiakirjat on myös hyvä tiedostaa. Voihan olla, että opettajana olet tekemässä oppilaitokselle turvallisuuskansiota ja silloin on olennaista tietää, mitä pelastussuunnitelma pitää sisällään. Sama koskee opiskelijahuollon osalta.

Kriisi-, uhka- ja vaaratilanteiden varalle on hyvä selvittää sekä itselle opettajana että opiskelijoille, kuinka tulee toimia. Jokaisessa oppilaitoksessa tulisi olla turvallisuussuunnitelma, jossa on kerrottu tarkasti kuinka tulee toimia akuuteissa tilanteissa. Uhkaavan tilanteen sattuessa eteen, tulee tietysti soittaa hätäkeskukseen ja sieltä saa sitten lisätietoja. Suojautumisessa toimitaan erikseen annettujen ohjeiden mukaisesti. Evakuointi tilanteessa toimitaan pelastussuunnitelman mukaan. Kriisitilanteiden jälkeen voi olla tarvetta sekä opettajilla että oppilailla tilanteen purkuun ja jälkihoitoon, jotka toteutetaan turvallisuussuunnitelman mukaisesti.

Harjoittelupaikassani selvitin, millaisia eri suunnitelmia ja toimintaohjeita heillä on. Siellä on pelastussuunnitelma, johon on sisällytetty myös turvallisuusasiat. Erikseen on kriisitoimintaohjeet, jossa on tarkasti kuvattu, kuinka esimerkiksi kuolema-tilanteissa menetellään. Harjoittelupaikassani oli myös opiskelun hyvinvointisuunnitelma, jossa on hyvinvointiasioita, vaikutusmahdollisuuksia, turvallisesta oppimisympäristöstä, kodin ja koulun yhteistyöstä sekä päihdetyön toimintamalli.

Lähteet:
Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen turvallisuusopas. https://www.oph.fi/opetustoimen_turvallisuusopas/. Viitattu 8.8.2018.
Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen turvallisuusopas. Kriisi-, uhka- ja vaaratilanteet. https://www.oph.fi/opetustoimen_turvallisuusopas/turvallisuuden_johtaminen/kriisi_uhka_ja_vaaratilanteet. Viitattu 8.8.2018.
Oppilas- ja opiskeluhuollon opas. Yhteisöllinen oppilashuolto. Äkilliset kriisit sekä uhka- ja vaaratilanteet ja niihin varautuminen. https://www.oph.fi/oppilashuollon_opas/yhteisollinen_oppilashuolto/akilliset_kriisit_uhka-_ja_vaaratilanteet. Viitattu 8.8.2018.


Turvallisuuskansio

Olin opetusharjoittelussa JEDU:ssa Ylivieskan toimipisteessä. Perehdyin siellä heidän turvallisuuskansioon. Kansiosta löytyi paljon asioita turvallisuuteen liittyen, jotka on jokaisen uuden opettajan hyvä lukea. Harjoittelupaikassani pelastussuunnitelmaan oli sisällytetty myös turvallisuusasiat. Kirjaan tähän alle pelastussuunnitelman sisällön:

·         PELASTUSSUUNNITELMAN PERUSTEET                    
o   SUUNNITELMAN TARKOITUS
o   LAKI- JA ASETUSPERUSTEET       
o   KOHTEEN YLEISTIEDOT                
o   SUOJELTAVA HENKILÖSTÖ         
o   LIITYNNÄT PELASTUSTOIMEEN 
·         VAARATILANTEET JA NIIDEN VAIKUTUKSET         
o   VAARATILANTEIDEN ARVIOINTIMENETTELY                 
o   VAARATILANTEIDEN JA NIIDEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI
o   VAARAA TUOTTAVAT AINEET    
·         TOIMENPITEET VAARATILANTEIDEN EHKÄISEMISEKSI           
o   PALOTURVALLISUUS                    
§  Tulitöiden paloturvallisuus
§  Tuhopolttojen torjunta
§  Oma palotarkastus
§  Jälkivahinkojen torjunta
o   VAARALLISET AINEET
o   TYÖSUOJELU JA ENSIAPUVALMIUS
o   ILKIVALLAN JA RIKOSTEN EHKÄISY
o   TIETOTURVALLISUUS
o   VARAUTUMINEN VAARATILANTEISIIN KIINTEISTÖN HUOLLOSSA
·         POISTUMIS- JA SUOJAUTUMISMAHDOLLISUUDET SEKÄ SAMMUTUS- JA PELASTUSTEHTÄVIEN JÄRJESTELYT
o   RAKENNUKSESTA POISTUMINEN JA KOKOONTUMISPAIKAT
o   SAMMUTUS- JA PELASTUSTEHTÄVIEN JÄRJESTELYT
o   VÄESTÖNSUOJAT
§  Väestönsuojat ja suojien käyttösuunnitelmat 
·         TURVALLISUUDESTA VASTAAVAT HENKILÖT JA TURVALLISUUSKOULUTUS
o   TURVALLISUUSHENKILÖT          
o   TURVALLISUUSKOULUTUS
§  Turvallisuushenkilöstön koulutustilanne         
·         TURVALLISUUSMATERIAALI                  
·         OHJEET ERILAISIA ONNETTOMUUS-, VAARA- JA VAHINKOTILANTEITA VARTEN
o   YLEISET TOIMINTAOHJEET ONNETTOMUUKSIEN VARALTA             
§  Sisäiset hälytysjärjestelyt           
§  Rakennuksesta poistuminen      
§  Hätäilmoituksen teko                
§  Vahingosta toipuminen
·         ONNETTOMUUSKOHTAISET TOIMINTAOHJEET
o   Toimintaohje tulipalon sattuessa
o   Toimintaohje tapaturman tai sairaskohtauksen sattuessa
o   Toimintaohje uhkaavan henkilön kohtaamistilanteessa
o   Toimintaohje pommiuhkaustilanteessa
o   Toimintaohje varkaus- tai ryöstötapauksessa
o   Toimintaohje sähkökatkon sattuessa
o   Toimintaohje kaasuvaarassa                  
o   Toimintaohje säteilyvaarassa                 

o   Toimintaohje väestönsuojaan suojauduttaessa            

Pelastussuunnitelmassa oli todella tarkasti kuvattu erilaisia toimintaohjeita ja sinne oli myös nimetty vastuuhenkilöitä. Harjoittelupaikassani oli myös erikseen kriisitoimintaohje, jossa oli kuvattuna toimintaohjeita erilaisiin kriisitilanteisiin.



Turvallinen arki



Tässä tilanteessa opettaja toimi hätiköidysti ja ajatteli asiaa liian lyhytnäköisesti. Hänen olisi pitänyt ensin selvittää tilannetta, mitä on tapahtunut, miksi leivänpalat ovat pöydällä. Opettaja ei antanut opiskelijalle mahdollisuutta kertoa tapahtunutta. Opettajan olisi pitänyt kuunnella, mitä opiskelija kertoo tapahtuneen. Hänen olisi pitänyt kysyä tapahtuneesta myös muissa pöydissä istuvilta opiskelijoilta. Kiusaamistilanteessa opettajan tulisi huomioida molempien osapuolten näkemys sekä sivusta seuranneiden näkemys tilanteesta ennen kuin ohjeistaa siivoamaan tai muihin jatkotoimenpiteisiin.


2. Sairaskohtaus http://youtu.be/8wE4uVNHK9E

Opettaja ei toiminut tilanteessa oikein. Opettajan olisi pitänyt heti reagoida, kun opiskelija valitteli jaksamistaan. Hänen olisi pitänyt pysähtyä ja mennä tiedustelemaan opiskelijan vointia. Opiskelutoverit olisivat myös voineet sanoa opettajalle isompaan ääneen hänen sairaudestaan ja varsinkin siinä vaiheessa, kun hän jäi matkasta.

Kyseessä luultavasti oli liikunnanopettaja ja lähtökohta olisi, että opettajalla tulisi olla tieto sellaisesta sairaudesta joka vaikuttaa opiskeluun. Voihan olla, että opiskelija ei ole ilmoittanut sairaudesta. Opettaja oli voinut tunnin alussa kysyä opiskelijoista, onko heille terveydessään estettä lenkkeilyyn. Jos opettajalla oli tieto sairaudesta, hän olisi voinut kyseiselle opiskelijalle järjestää vaihtoehtoista liikuntatoimintaa. Opettaja olisi muutenkin voinut juosta viimeisenä, jotta hän voisi paremmin seurata ryhmän toimintaa.



Opettaja parkkeerasi auton pelastustielle. Autoa ei koskaan saa parkkeerata pelastustielle, oli kyseessä sitten millainen tilanne tahansa. Opettajalla ei ollut tiedossa koulun palo- ja pelastussuunnitelma. Aina täytyy perehtyä etenkin uutena opettajana kaikkiin koulun turvallisuusohjeisiin, jotta osaa toimia hädänhetkellä oikein. Opettaja on luokasta vastuussa. Hänen olisi tullut johtaa luokkaa ja pysyä tilanteessa rauhallisena ja määrätietoisena. Hänen olisi tullut ohjata rauhallisesti oikeaa reittiä opiskelijat yhteisesti sovittuun kokoontumispaikkaan. Tavarat olisivat saaneet jäädä paikoilleen. Opettajan tulee varmistua siitä, että kaikki opiskelijat pääsevät turvallisesti ulos.



Opettaja olisi voinut esimerkiksi kiertää kaikilta katsomassa tehtävät tekemättä siitä sen suurempaa numeroa. Nyt hän otti yhden silmätikuksi ja vaikutti siltä, että hän on aiemminkin ollut kyseisen opettajan silmätikkuna. Tämä saattaa vaikuttaa opiskelijan psyykkiseen turvallisuuden tunteeseen kielteisesti. Opettaja olisi tunnin lopuksi voinut opiskelijan kanssa kahdestaan keskustella läksyjen tekemättömyydestä. Joskus läksyjen tekemättömyydellä voi olla ihan hyvä syy, eikä sitä halua muiden opiskelijoiden kuullessa puhua.
Muiden opiskelijoiden käytöksestä päätellen vaikutti siltä, että opiskelijaa on pidemmän aikaan jo kiusattu. Ehkä hänellä oli ongelmia myös sosiaalisessa elämässä. Kun joutuu olemaan kiusattuna ja silmätikkuna, se saa aikaan kielteisiä ajatuksia ja voi johtaa jopa uhkaaviin tilanteisiin. Jos opettaja olisi paremmin seurannut opiskelijan toimintaa, hän olisi huomannut tämän piirtämiset. Kun hän olisi huomannut piirrokset, hänen olisi pitänyt opiskelijan kanssa keskustella asiasta ja ohjata hänet esimerkiksi opiskelijahuollon piiriin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa puututaan kaikenlaisiin opiskelijoiden ”hätähuutoihin”, saadaan ehkäistyä suurempia haavereita ja autettua opiskelijaa.
Opettajan tulisi luokkatilanteessa seurata opiskelijoiden opiskeluilmapiiriä. Mikäli hän havaitsee siellä jotain erikoista, kuten vetäytyvän ja yksinäisen opiskelijan, niin hän voisi asiasta yrittää keskustella opiskelijan kanssa ja saada häneen luottamuksellinen keskusteluyhteys. Tällöin opiskelija voisi avautua tilanteessa ja opettaja voisi ohjata opiskelijaa avun piiriin. Oppilaitoksista löytyy ohjeita, kuinka toimitaan uhkaavissa tilanteissa. Näihin olisi hyvä perehtyä, jotta osaa toimia hädän keskellä oikein.



Kun tunti päättyy, opettaja voisi pyytää opiskelijoita lukitsemaan tietokoneet. Opiskelijoiden lähdettyä luokasta, hän voisi vielä tarkistaa, että kaikki koneet ovat lukittuna. Opettajan olisi pitänyt myös lukita oma tietokone ja ottaa omat salassa pidettävät paperit mukaan, sillä luokkahuoneeseen voi tauon aikana mennä kuka vain avaimilla. Opettaja ei saisi jättää omia työavaimiaan valvomatta eli ei saisi antaa opiskelijoiden käyttöön, koska avaimilla luultavasti pääsisi myös muihin koulun tiloihin, josta voi löytyä salassa pidettäviä asioita.




Turvallisuuskartoitus ja -suunnitelma

Kirjaan tähän alle taulukkoon turvallisuusasioita, joita mietin ennen opetusharjoittelun alkua opetuksessa mahdollisia eteentulevia riskejä ja uhkia ja miten niihin varaudun. 


Riskit ja Uhkat
Miten varaudun
Tulipalo
Selvitän oppilaitoksen palo- ja pelastussuunnitelmasta, miten toimitaan.
Sairauskohtaus
Selvitän, onko opiskelijoilla vakavaa sairautta, joka vaikuttaisi opetukseen. Selvitän oppilaitoksen osoitteen, jotta osaan sanoa sen hätäkeskukseen.
Kiusaaminen
Jos havaitsen kiusaamista, otan yhteyttä esimerkiksi opinto-ohjaajaan tai ohjaajaani
Syrjintä
Käytän erilaisia opetusmetodeja, jotta opiskelijat työskentelee erilaisissa ryhmissä
Tietoturva
Huolehdin taukojen aikana luokan oven kiinni, lukitsen tietokoneen, pidän omat tavarani koko ajan mukana. Ohjeistan myös opiskelijoita pitämään tärkeät tavarat mukana.
Ulkopuolinen uhka
Selvitän, miten oppilaitoksessa toimitaan ja tarvittaessa toimimme ohjeen mukaan.
Toimintaympäristön esteettömyys
Jos havaitsen puutteita tai viallisia laitteita, ilmoitan niistä välittömästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomenna se alkaa! Nimittäin opetusharjoittelu. Nyt on suunnitelmat tehty koko opetusharjoitteluun ja mielenkiinnolla odotan ensi viikkoa....